Legendes & Historie De Duivelshof

Al eeuwen lang wordt de naam "Duivelshof" in de gemeenteregisters en de registers van de diverse Bisdommen vermeld als het hoofdhof van de Lutterse Marke "Hengelheurne". Over het ontstaan van de naam doen vele spannende verhalen de ronde.

De Duivelse Boer

Een van de bekendste verhalen gaat dat in de eeuwenoude boerderij ooit een Duivelse heerser woonde. Hij liet zijn paarden achterwaarts de stallen in lopen, zodat het aan de hoefafdruk op de grond leek, alsof hij buitenshuis was. Indringers kon hij op die manier makkelijk gevangen nemen. Hij stond erom bekend dat als de boeren in de omgeving hun pacht niet konden betalen, zij door hem in de kelders werden opgesloten. Onder de oude taxus (nog steeds aanwezig) naast de boerderij zou vervolgens "recht" worden gesproken. En volgens de legende waren dat immer "duivelse uitspraken"…

Een mooi verhaal dat nog altijd graag verteld wordt. Toch is de meest plausible verklaring voor de herkomst van de naam een verbastering van de duitse naam Tubil. Ooit zou een zekere Tubil de hof (Twents woord voor "erf") bewoond hebben.

Het Grachtenstelsel

Naast de vele prachtige volksverhalen, is er ook veel historie zichtbaar. Gebaseerd op de feiten van de natuur.

De boerderij de Duivelshof is omringd door een eeuwenoud, uniek grachtenstelsel. Deze is ooit gebouwd in de middeleeuwen alszijnde een verdedigingssysteem. Er zouden in de boerderij vele kostbare bezittingen worden opgeslagen. De brede, diepe grachten en de vele ondoordringbare bosschage (esdoorn, meidoorn, sleedoorn) zorgden ervoor dat eventuele indringers nauwelijks kans zagen tot de hoofdhof door te dringen en de bewoners van de hoeve te beroven van hun kostbaarheden.

De landelijke vereniging Natuurmonumenten heeft deze grachtenstelsels in 2006 in originele staat hersteld. Hierdoor is het verdedigingssysteem, zoals deze destijds is gebouwd, nog steeds goed te zien.